Vilken snygging!

Nu laddar vi här hemma inför vad som komma skall, till veckan är det dax för vaccinationer igen och i början på mars så blir det ett par resor till Umeå. Det ska bli sååå skönt när det är överstökat! 

    Hur laddar man om man heter Sigrid då?

......mjo vet ni vad att man är coolast i stan i mammas keps *skratt*


Borta bra men hemma bäst

Hemma igen efter två härliga dagar på landet, Innansjön, då vi hälsade på farmor och farfar...
Vi pratade, såg OS, titta på inredning och myste tillsammans så mkt vi bara orkade och hann!!
Lillan hade så roligt tillsammans med farfar och farmor och alla deras djur, styrde efter hunden Lotta som förskräckt maka på sig för att tillsist lämna fri lejd.

Lillan har det lite småjobbigt med tänderna som kommer och är lite extra trött men har ändå hunnit med att prata med morfar via web-cam och avslutade dagen med ett bad och däremellan har hon sprungit i gå-stolen, varit i hoppgungan och krumbuktat på sin lekmatta! Tänk om man hade lika mycke´energi som Sigrid!


Tand nr 3 på g!

Åh hej vad det går, eller vad man nu ska säga...
Nu är 3.e tanden på väg igenom, lillan kommer ju ha hela munnen full med gaddar på nolltid!
Men hon är ju snart halvåret så det är väl nu det kan börja dyka upp fler och det är nog lika bra hon får göra bort så många som möjligt medan hon är en liten knodd.

Sen slappar vi mest idag, små plockar ihop saker vi ska ha med oss till farmor och farfar och snart kommer vi få besök av Veronika och hennes små troll!

Postar en bild på lillan, se så stora tänderna hon redan har är redan nu!
Tand nr 3 syns inte alls på den här bilden men visar vars den ska komma upp *s*


Snart dax för fredagsmys...

Vi väntar bara på att pappa Frek ska komma hem från jobbet, under tiden har vi varit ute och promenerat och däremellan bråkat med tvättmaskinen *skrattar*, ja här är det så modernt att man helst inte ska köra torktumlare och tvättmaskinen samtidigt får då går det en propp och allt blir kaputt! Top of the line som man säger i "branchen";)

Resten av tiden har vi naturligtvis lekt så mkt vi bara orkar och när man inte orkar mer så har vi vilat lite, både inne i sängen och ute under tiden mamma körde vagnen runt hela Skelleftehamn.

Imorrn ska vi nog mest troligt iväg och sova över hos farmor och farfar och lämna pappa Frek alldeles ensam hemma, hur det ska gå det vet man inte;) Han kommer nog ligga sömnlös och va alldeles tårögd på jobbet på söndag...
Nej, skämt åsido, nu ska jag sluta svamla för idag/stooooorkramen!


Lärt mig nåt nytt ...

Sigrids namn och adress blir offentlig handling i och med inskrivningen för dagisplats och den får ju i och med det användas av vem som helst.

Det skulle dock ha stått "till målsman för" på brevet också men de glömde det, tycker dock att kommunen borde meddela föräldrarna då adresser lämnas ut, det borde va nån slags regel, precis som när man ansöker om lån eller dyl. s gör det automatiskt en kreditupplysning och då skickas det en kopia hem till en själv.


Oh well, tankar, åsikter om dagens två inlägg?

/peace, love and understanding:D

Direktreklam till barn!

Igår upptäckte jag att ett brev hade kommit, ofrankerat och adresserat direkt till Sigrid, långt efter den "vanliga" posten brukar komma. Min första tanke var att det var någon av grannarna som ville vara gulliga och ge Sigrid något men så var inte fallet.

Brevet kom istället från en privatförskola, det såg kunde man inte se förrän man öppnade brevet, som har en kristen värdegrund vilket är något som jag ser som enbart positivt och min gissning är att de ville vara personliga och därför adresserade brevet direkt till Sigrid. Men om nu så är fallet varför ringer man inte på istället och tar i hand och presenterar sig? Eftersom brevet kom sent på eftermiddagen/kvällen så kunde de ju ha undersökt om någon var hemma innan de lämnade brevet.

Sen undrar jag var de fått tag i Sigrids adress? namn? är det verkligen tillåtet att använda hennes uppgifter utan målsmans tillåtelse?
För som jag förstått det så är direktreklam till barn under 16år förbjudet!


Kallelse

Nu har vi fått kallelsen för lillans operation i mars!

Inskrivningen blir den 4:e, då kommer vi få träffa plastikkirurgen och ansvarig vårdpersonal och sist men inte minst narkosläkaren (då jag får sällskap av farmor och/eller farfar!:) ).

Operationsdagen har blivit flyttad fr den 15.e till den 8.e, så då åker vi till Umeå på eftermiddagen/kvällen den 7.e och installerar oss på Hotell Björken/avdelningen eller hos släkt/vänner.
D.v.s. en av oss sover med lillan på avdelningen och den andra sover på Björken (för att ha nära att kunna avlösa varann eller gå undan en stund och vila).

Sen är en av oss med Sigrid till hon somnar innan operationen och en får vara med på uppvaket. Beräknad vårdtid är 1-2 dygn efter operationen.



Prinsessan i lite mindre format :)


Ibland...

ja ibland känner man sig bara trött och slut och har dåligt samvete över att man inte kan/orkar men vill såklart ge sin prinsessa det bästa man har att ge.

Ibland vill man bara "logga ut" och sova/vila/tänka på allt och inget...
som idag, bara trött nästan migrän och jag som mamma vill bara göra så gott jag kan för min lilla älskling och min underbara sambo.

Jag har inget storhetsvansinne och tror att jag "kan allt" eller orkar allt alla dar men vad ska jag göra av mitt dåliga samvete, varför kan jag inte bara vila i att jag gör så gott jag kan efter ork och förmåga?

                                    

                                                                   Ja, och ibland biter man ihop;)

Grattis Sigrid

Idag är precis 5månaders sen Sigrid kom till världen:D, tiden rusar fram känns det som!
Börjar va lite nervös inför hennes operation som kommer ske i mars, men det kommer såklart inte va några som helst problem men det betyder ju inte att det inte kommer att "svida" i mammahjärtat.

Men idag, stora tösen har gått och blitt hela 5 månader! Grattis min älskade dotter, puss och kram på dig!


Brottningsmatch, en riktig thriller!!


Promenad

Idag vågade vi oss ut trots -18 grader, frisk luft kan man lugnt säga, men vi kände oss "tvungna" att röra på efter gårdagens middag då farmor och farfar var på besök!

Vi åt fläskfilé och klyftpotatis med bearnaisesås, sallad och vitlöksbröd till- mumsfilibaba är bara förnamnet och till efterrätt bjöd farmor och farfar på semlor- Oooj så goda dom va´!
Det var lyckat att vi fick bjuda dom på middag just igår för farfar Torsten fyllde år minsann:) Grattis grattis igen!!
Lillan var dock den som fick mest presenter :), kommer bilder såsmåningom...

Bilden är ett montage *skratt* ja, nån va ju tvungen att ta kortet och istället för att posta varsin bild på mig och Fredrik bredvid vagnen så fuskade vi "lite" bara:D
 


Sen måste jag bara visa tröjan som min moster AnnKristin stickade till lillan för ett bra tag sedan, den är sååå fin, men nu kan hon äntligen ha den!   
 
                                                           

 

Grunnat mycket...

Om jag skulle blogga om dagens ämne, så här har tankarna gått :


1."Det kommer inte bli något problem, visst lite jobbigt med maten för henne ibland men det funkar ju."

2."Okej, det är vissa problem nu och hon kommer att få den hjälp hon behöver, men behöver verkligen alla veta?"

3."Om jag berättar så går det inte ta tillbaka och oavsett framtida problem eller inte så är den ju snart bortopererad och lillan ...ja, hon är inte utelämnad till allmänt beskådande."


Vägde ihop allt och kom till sist fram till att gomspalten som lillan föddes med inte är ovanligt alls eller något konstigt och kanske det är någon som läser detta som kan komma med tips och råd inför vad som komma skall.
Jag har sakta men säkert fått vakna inför att lillan HAR problem i samband med matning och KANSKE får vissa utmaningar i framtiden.

Vill helt enkelt dela med mig i min ovisshet och med mina frågor...




Lite info om Läpp,käk och/eller gomspalt:

Är en av de vanligaste medfödda missbildningarna och kan vara mer eller mindre uttalad och omfatta allt fr ett litet hack i överläppen eller i gomspenen till en total spalt då hela området är kluvet.

Omkring 200 barn/år som föds i Sverige har någon form av LKG (d.v.s. 1/500-1/600 barn)

Orsak:

Under 2-3 graviditetsmånaden utv. fostrets ansikte. Näsa, läppar och käkar bildas genom att olika utskott växer fr. sidorna och in mot mittlinjen.
Om sammanväxningen är ofullst. uppstår en spalt.
Varför detta sker är okänt, men man vet att ärftliga faktorer påverkar, men inte på vilket sätt.

Problem som en spalt kan innebära:

Barnet kan då nästan aldrig ammas. Sigrid hade problem med amningen men kunde fr. början t.o.m. matas med en vanlig nappflaska men när det blev större mängd mat samt att hon fick i sig så mkt luft så övergick vi till denna flaska en s.k. Habermann feeder



Den har en backventil som gör att barnet får i sig mindre luft
Sen valde jag att inte lägga henne till bröstet alls för hon blev bara arg och frustrerad och mamma blev frustrerad och ledsen, samt att min mjölkproduktion aldrig kom igång.

Kan också uppstå problem i tal-och tandutveckling, t.ex. ljud som man formar långt fram i munnen kan bli försenade.

Historik och framtid:

LKG-spalt  har funnits så länge som människan funnits till.
Redan på 100-talet e.kr. finns berättelser om hur man i Kina försökt operera en läppspalt.
Metoderna har sedan dess naturligtvis förfinats och ger fina resultat.

Trots detta fortgår mycket forskning inom området.
Särskilt söker man orsakerna, där genetisk forskning är ledande.

Man utvärderar kontinuerligt de olika behandlingsmetoderna som finns idag, trots att man behandlat LKG-spalt under lång tid så vet man fortfarande inte vad som ger bäst resultat.

Kommer mer info såsmåningom.../Live long and prosper! :)


RSS 2.0